KATEGORİLER

Çölyak hastalığı, genetik ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimlerin neden olduğu bir malabsorpsiyon bozukluğudur. Hastalık gelişimini hızlandıran çevresel bir faktör, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten veya ilgili proteinlerdir. İmmün intoleransı, ince bağırsağın mukozasında ishal, steatore ve kilo kaybı gibi semptomlarla kronik bir inflamatuar yanıta neden olur. Avrupa ve Kuzey Amerika'da 1:100 ile 1:500 arasında prevalansı ile en yaygın hastalıklardan biridir.

Gluten hassaasiyetine duyarlılık genetik olarak belirlenir. Bu hastalığa olan yatkınlık, Majör Histouyumluluk Kompleksi (MHC) sınıf II'nin iki molekülünün α ve ß zincirlerini kodlayan HLA-DQ alelleri ile ilişkilidir.Çalışılan popülasyonların çoğunda, hastaların %90-95'i DQA1*05 ve DQB1*02 allelleri tarafından kodlanan HLA-DQ2 heterodimerini cis veya trans konumunda taşır. Heterodimer DQA1*05:01-DQB1*02:01 olan bir bireyin hastalığa yakalanma riski, ortalama popülasyon riskinden 50 kat daha fazladır. Glutensiz bir diyete mümkün olan en kısa sürede başlamak için erken teşhis önemlidir. Tedavinin olmaması genellikle tip 1 diyabet veya romatoid artrit gibi diğer otoimmün bozukluklara neden olur.

...

BDR Diagnostics GENVINSET® HLA CELIAC, HLA sisteminin DQB1*02, DQB1*03:02 ve DQA1*05 allellerinin saptanması ve bunun sonucunda çölyak hastalığı ile ilişkili DQ2 ve DQ8 antijenlerinin belirlenmesi için geliştirilmiş bir kittir. DQB1*02 için, bir numunenin homozigot veya heterozigot olarak durumunu belirleyebilir. Kit, TaqMan® probları kullanılarak Real Time PCR teknolojisine dayalı çalışır. GENVINSET® HLA CELIACPLUS, kitinde ise yukarıdaki tüm allelere ek olarak DQA1*03 alleli de saptanmaktadır.

> Çölyak Hastalığı ile İlişkili HLA Alellerinin Tespiti

> GERÇEK ZAMANLI PCR

> DNA’dan sonuca 90 dakika

> Kolay yorumlama ve net sonuçlar

> Elektroforez yok

> CE-IVD onaylıdır

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN